50
 
TiŽn

Femme fatale

Heb net een mini kroegentocht achter de rug en hier zit ik nu in mijn eentje aan de toog. Alle beschikbare plaatsen bezocht maar de kroegen zijn leeg. Waar zit iedereen toch ? Even een berichtje sturen naar mijn beste maatje.

« Aan welke toog hang je ? »

Aan mijn biertje tuur ik wat rond in de haast lege kroeg. Maak nog een flauw praatje met onze barmoeder. Ik zit in een cafť dus ik moet cafťpraat verkopen. Zaterdag avond, niet eens tien uur. Kijk nog even naar mijn GSM maar geen antwoord. Zal waarschijnlijk in de armen van zijn vriendin liggen, dan zal ik maar eens naar huis gaan.

OngeÔnteresseerd kijk in nog maar eens naar dezelfde film die ik gehuurd heb en daarstraks al bekeken had. Gaat over oosterse gevechtskunsten. Weet eigenlijk niet goed waar het over gaat maar er komen mooie actie scŤnes in voor. Het hoofdpersonage heet TiŽn. Werd als dertien jarige in een poel met een krokodil gegooid. Heeft zich daaruit gered en zodoende de aandacht gekregen van een leermeester die hem opleidde tot een kampioen in de edele vechtkunst. Op het einde is er een heel leger nodig om hem te verslaan. Film natuurlijk.
Voel mij een beetje verwant aan hem, constant in gevecht en in de verdediging, het kwade bestrijden. Op het einde zullen ze mij ook wel kruisigen.

Ha kijk, toch een antwoord, hij belt me op.

"Hoy, maatje, aan welke toog hang je?"
"Wat? Waar ? Hoe kom je daar terecht ?"
"Verjaardagsfeestje ?"
"Ja, natuurlijk dat ik haar ken, is ze jarig dan ?"
"Ikke komen ? Maar dat is zeker een half uur rijden, wŗt, drie kwartier."
"Ja, neen, daar heb ik nu echt geen zin meer in, mij te ver dit late uur."
"Ja, goed, okť, ik kom."

Achter een cafť is een zaaltje en daar wordt gedanst en pret gemaakt. Een DJ staat muziek te draaien en gekleurde lichtjes knipperen. Het zaaltje versierd met slingers en ballonnen. In Google-Maps de straat opgezocht en hier sta ik dan.
Bloed nuchter kom ik op een verjaardagsfeestje waar iedereen al flink uit de bol aan het gaan is. Zoek mijn maatje en daar staat hij met zijn vriendin. Geef de jarige drie dikke zoenen. Alles op kosten van de jarige ? Geef mij dan maar een rode wijn, iedereen is hier al wat in de wind en ik moet snel bijbenen, met bier duurt dat te lang.

"Karel ik wil je aan iemand voorstellen."

Mijn vriend wenkt iemand. Mijn ogen vallen haast uit mijn kop. Ik weet niet of het bij anderen ook zo is maar bij het eerste oogcontact voel ik al gelijk dat ik in de problemen zit. Haar netjes de hand schudden, koelbloedig blijven, niets laten merken. Bovendien ben ik nog bloed nuchter en is zij volgens mij al een beetje beschonken.

"Hij had mijn komst al aangekondigd ?"
"Heeft mijn vriend dat allemaal over mij verteld ? "
"Mijn reputatie gaat me voor dus."
"Hij moet niet zo hard over me opscheppen, ik ben maar gewoon Karel hoor."
"Als ik dadelijk in de fout ga, val ik van het podium waar hij me heeft opgezet."
"Aan je accent te horen ben je duidelijk niet van hier, hoe kom je hier terecht ?"
"Met de DJ meegekomen ?"
"Is dat je vriend ?"
"Je vriendin ??????????????"
"Sorry, niet goed gekeken, staat een beetje ver weg onder flikkerende lichtjes, dacht op het eerste gezicht echt dat het een man was."

Jammer, echt jammer, in de eerste plaats is ze niet vrij en in de tweede plaats missen wij mannen een mooi exemplaartje vrouw. Ik moet eens een flinke teug van mijn glas wijn nemen. Hopla, leeg. Ben nog maar net binnen en mijn eerste glas is al leeg. Nood aan een hervulling. Ik vraag haar of ze ook nog iets wil drinken en ik stap het cafť binnen voor een glaasje wijn en een biertje.

Terug gekomen in de zaal staat ze op mij te wachten, overhandig haar biertje en wijs naar de ballonnen die tegen de muur hangen.

"Zie je de vorm van die ballonnen ?"
"Doet mij aan iets anders denken."
"Hoe doen jullie dat met elkaar ?"
"Gebruiken jullie dan zo'n kunstmatig voorbind gebeuren ?"
"Doe je niet aan mee ?"
"Als je zoiets wil dan pak je het wel ?"

Daar sta ik van te kijken. Even een slokje van mijn wijn nemen. Had een typisch destructieve vrouwelijke reactie verwacht maar ze praat erover alsof ze voor mij geen geheimen heeft. Daar voel ik met toch echt wel goed bij. Zij haar ding en ik dat van mij en samen praten we erover.

"Wil je dansen met mij ?"
"Volgens mijn maatje kan ik heel goed dansen ?"
"Ja, wil best wel met je dansen maar ik kan alleen maar op mijn manier dansen." "Dat is nogal erg « close encounters » en ik denk niet dat een lesbische dat erg op prijs zal stellen."
"Je vind lesbisch een vies woord ?"

Kan er ook niet aan doen, ken geen ander woord. Heb over een lange tijd in de krant gelezen dat de vrouwen van het eiland lesbos daar ook niet erg op gesteld zijn.

Dat had ik dus niet mogen doen, dansen met haar. Zo dicht tegen mij, ik ruik haar, ik voel haar, ik beweeg met haar, hier moet ik een excuus verzinnen. Ik rook teveel en ik heb geen adem meer.

In de zaal mag niet gerookt worden dus ik naar buiten. Trippel trippel, daar komt ze achter me aan.

"Jij ook een sigaretje ?"
"Ja graag, ik heb er niet veel meer."
"Neen ?" "Hier neem mijn pakje maar, er zijn er nog maar een paar uit."
"En jij dan ?"
"In elke kroeg kan je sigaretten kopen, zal me dadelijk wel een nieuw pakje aanschaffen."

Ze neemt het pakje in ontvangst en steekt die in haar broekzak. Ik volg haar beweging en bestudeer haar figuurtje. Zou haar zo in mijn armen willen sluiten.
Wij praatje maken en ik geef mijn adreskaartje. Heb al een fortuin aan visitekaartjes uitgedeeld aan vrouwen die me de belofte maken later contact met me op te nemen maar nog nooit enige reactie gehad. We gaan terug naar binnen en ik zeg mijn maatje dat ik dik in de problemen zit. Zou haar hier ter plekke zo de kleren van haar lijf willen afrukken. Hier moet ik stoppen met drinken. Nog een paar glazen wijn en ik ga foute dingen doen.

Ik naar de bar, informeer of ik sigaretten kan kopen en bestel me een water met prik. Even in mijn eentje aan de bar en vervloek mijn vriend dat hij me naar hier heeft laten komen. Zo'n vrouw kom je maar eens in de vijf jaar tegen en tot dusver is het nog nooit verder gekomen dan hartzeer. Echte liefde bestaat niet, je voelt je steeds aangetrokken tot de foute persoon. Ze eet van twee walletjes en als ze ergens zin in heeft dan pakt ze het wel. Afstand houden is de boodschap, ik heb een doel in mijn leven en daar is een ernstige vrouw voor nodig. Ga mij echt niet laten meeslepen door iemand die een scharrel nodig heeft. Even doorspoelen en zet het glas water aan mijn mond. Tijdens het drinken voel ik dat ze dicht tegen me aan komt staan. Blijkbaar mijn aanwezigheid gemist in de zaal en op zoek gegaan. Juist ja, hier aan de bar in mijn eentje.

"Ben je nu water aan het drinken ?"
"Ja, eheum, heb nog een hele rit met de auto te doen en het blauwe gevaar staat op elke hoek van de straat."
"Jij hebt karakter jij."

Ik karakter ? Juist ja, als een veldmuis. Niks karakter, puur eigenbehoud. Er bestaan vrouwen die zo onweerstaanbaar zijn dat ik mijn hand om haar lende voel gaan. Glimlachend kijkt ze me aan. Als je zo blijft glimlachen ga ik die lippen van jou bedekken met zoentjes dat ze me dadelijk buiten gooien.

Mijn vriend en zijn vriendin komen ook de bar binnen, op zoek naar een beetje rust uit het disco geweld en betrappen mij met mijn arm om haar lende, zij dicht tegen me aan. Met de wilskracht die mij nog rest neem ik mijn arm terug. Zwak zijn is erg maar dit gaat erover. Wij met ons gevieren aan de bar, praatje maken en een tweede water met prik komt eraan.

Op het moment dat ze even naar het toilet gaat kan ik even in privacy overleggen met mijn maatje.

"Je hebt touch, Karel"
"Dit is foute boel, zij is lesbisch."
"Maar neen, zij is bi."
"Zo'n vrouw is mijn droombeeld, ik kan er niet aan weerstaan."
"Laat het dan gewoon gebeuren."
"Haar vriendin staat achter de discobar."
"Ja, en ze heeft het allemaal in de gaten en is er echt niet gelukkig mee."
"Laten we naar huis gaan."
"Maar het is nog maar drie uur in de morgen."
"Ik neem haar dadelijk in mijn armen en begin haar te zoenen."

Er valt een stilte over ons die wordt opgevuld door haar terug komst. Na een tijdje gaan we terug naar het zaaltje, ik met een derde glas water. Verwonderd kijkt ze me aan.

"Ga je echt alleen maar water drinken ?"
"Heb geen zin om dronken te zijn vannacht."

In de zaal gekomen begint ze te dansen. Met mijn glaasje prik in mijn handen zit ik op de rand van een tafel. Steeds dichter komt ze naar me toe en ik voel mijn hand de hare vast nemen. Kan er niet aan doen, dit is sterker dan mezelf.

Mijn maatje doet teken dat ik naar de DJ moet kijken. Daar staat haar vriendin achter haar muziek met haar wijsvingertje omhoog. Dit is foute boel, ze is gewoon haar vriendin aan het jennen en ik ben het lijdende onderwerp. Ik wil nu naar huis.

Ik geef haar nog een vriendschappelijke kus en met ons drieŽn verlaten we de zaal. Buiten gekomen komt ze achter me aan.

"Je hoeft niet naar huis, je mag nog blijven."

Mensenlief, ik zou niets liever willen dan bij jou te blijven, de hele nacht, en morgen, en overmorgen en volgende week, volgende maand maar dit is fout, ik kies het hazenpad en vlucht.

Met lood in mijn schoenen ga ik naar mijn auto. Steek de sleutel in het contact en in de hoeken van mijn ogen zie ik haar nog op het terras staan.

Ik ga terug, ik wil bij haar zijn. Zo'n vrouw kom ik maar eens in de vijf jaar tegen. Ik ga niet nog eens vijf jaar wachten. Dadelijk is mijn vel zo verschrikkelijk gerimpeld dat ik er nooit meer ťťn zal tegen komen.

Neen, haar gevoelens zijn niet oprecht. Morgen is ze nuchter en is ze mij vergeten. Als ik nu terug ga hangt mijn hart in frennen uit elkaar en is het weer een hele tijd revalideren. Als zij echt mijn Vrouwkelief is zal het leven zijn weg gaan. Afwachten, ik moet vechten als TiŽn voor zelfbehoud, tot ze mij uiteindelijk allemaal uitmoorden.


Dit verhaaltje is maal gelezen.